ENSO center

Ukmarjeva ulica 6
1000 Ljubljana
Slovenija

Težave v ustih

Slab zadah
Slab zadah ali halitoza ima več vzrokov (obloge na jeziku, obolenje dlesni, uživanje določene hrane, vnetje grla). Največkrat nas opozorijo bližnji, ker sami pri sebi to redkeje zaznamo. Na pregledu zobozdravnik ali ustni higienik ugotovi vzrok in predlaga ustrezno rešitev. Najpogostejši krivec so obloge na jeziku, ki jih odstranimo s posebnim strgalom, pomemben vzrok pa so tudi vnete dlesni, kjer ima skupek krvi, sline, bakterij in gnoja specifičen (parodontalni) vonj. Tega se znebimo z zdravljenjem obzobnih tkiv.
Rešitev - Preventivni pregled pri ustnem higieniku >>

Krvavenje dlesni
Dlesni krvavijo zaradi vnetja, ki ga povzroči mehanska in kemijska iritacija trdih ter mehkih zobnih oblog. Zmotno je prepričanje, da je treba zobe ščetkati nežneje in manj pogosto, ker s tem naredimo ravno nasprotno. Zobe je nujno očistiti večkrat dnevno, in to s srednje trdo ščetko (tudi mehka je dobra, vendar se čas ščetkanja iz 2-3 minute podaljša na 6-10 minut), čeprav na začetku krvavijo še bolj. 7-10 dni potrebujejo dlesni, da se učvrstijo, nato pa se tudi krvavenje ustavi - to seveda ob predpostavki, da imamo očiščen zobni kamen, saj dokler je prisoten ne bomo mogli odstraniti vzročnih dejavnikov, ki povzročajo krvavenje. 
Rešitev - Zapis parodontalnega stanja >>

Zabarvani zobje
Zobje se zabarvajo po površini (zunanje) in v globini (notranje). Zunanje zabarvanje je največkrat posledica uživanja pigmentirane hrane ali pijače (črno vino, borovnice, kurkuma, kava ...) ter kajenja, lahko pa so površinski črni madeži posledica delovanja določenega tipa bakterij, ki odlaga pigmente na površino sklenine. Notranje zabarvanje je posledica dolgotrajnega uživanja pigmentirane hrane in pijače, staranja zob in v redkih primerih, kadar zob odmre. Zunanje pigmente ustni higienik ali zobozdravnik odstranita z različnimi metodami čiščenja, notranje pa se lahko pobeli.
Rešitev - Beljenje zob >>
 
Madeži na zobeh
Najpogostejše zunanje zabarvanje zob, ki lahko z leti postane tudi notranje povzročajo cigareti ali kava. Seveda je takšne madeže najbolje preprečiti s prenehanjem kajenja in zmanjšanim uživanjem kave. Odstranjevanje teh oblog naj bo redno, prav tako je nujno pri kadilcih redno kontrolirati sluznico za morebiten nastanek nevarnih rakavih sprememb. Najustreznejše redno površinsko odstranjevanje oblog je v teh primerih peskanje in poliranje, ki ga opravi ustni higienik ali zobozdravnik.
Rešitev - Peskanje ali poliranje zob >>

Hrapavi zobje

Zaradi nabiranja trdih in mehkih zobnih oblog zobje izgubijo občutek gladkosti. To se zgodi že nekaj ur po ščetkanju zob, še posebej kadar to ni bilo temeljito. Težavo preprosto rešimo s ponovnim rednim ščetkanjem zob. Če pa mehke obloge pustimo na zobeh, te otrdijo in odstraniti jih mora ustni higienik ali zobozdravnik.
Rešitev - Čiščenje zobnega kamna >>
  
Skeleči zobje
Neprijetnost, ki velikokrat spremlja parodontozo zaradi odmika dlesni (link na odmik dlesni). Zobje tako izgubijo na zobnem vratu primarni "plašč", zato so dovzetni na temperaturne razlike in včasih kislo ali sladko hrano. Dostikrat je povečana občutljivost tudi po posegu Luščenje in glajenje korenin, kjer lahko odstranimo del površinskega cementa zobne korenine, ki prav tako zob delno varuje pred zunanjimi vplivi. Rešitev v takih primerih iščemo v profesionalnih premazih ter zobnih pastah proti občutljivosti zob.
Rešitev - Fluoriranje zob >>
 
Rumeni zobje
Zobje z leti rumenijo zaradi spremembe svoje notranje strukture ter akumulacije pigmentov. Sčasoma se izgublja prvotna belina zob in danes obstaja mnogo načinov, kako se ta belina povrne. Najučinkovitejši postopek je beljenje zob s peroksidom, ki pa mora biti v pravi koncentraciji, saj prešibak nima učinka, premočan pa lahko povzroči nepopravljivo škodo za zobe in dlesni. Zobozdravnik mora narediti pregled zob in dlesni ter podati mnenje ali je pacient primeren za beljenje zob, nato pa se skupaj odločita za vrsto beljenja.
Rešitev - Beljenje zob >>
 
Majavi zobje
Parodontalna bolezen je zahrbtna največkrat in neboleča, njene posledice pa dostikrat opazimo šele, ko je za nekatere zobe prepozno. Ima namreč spekter ireverzibilnih dogodkov med katerimi je tudi "topljenje kosti". Ko kosti zmanjka do te mere, da zobje nimajo več opore, se ti začnejo majati in kmalu izpadejo. V tej fazi zobozdravnik in ustni higienik lahko poskusita stanje stabilizirati do te mere, da pacient ohrani zobe še nekaj časa, ne moremo pa povrniti stanja. V izogib temu vam toplo priporočamo redne preventivne preglede pri zobozdravniku ali zobnem higieniku.
Rešitev - Preventivni pregled pri ustnem higieniku >>
 
Vnete dlesni
Odziv telesa na tujek ali iritacijo z bakterijami se na dlesni izrazi kot vnetje. Telo se z vnetjem bori proti negativnim vplivom in jih želi odstraniti. Ker pa je učinek vnetja zelo močan, ima žal tudi stranske učinke, saj škoduje dlesni in "topi" kost, ki je neposredno pod njo. Ker je parodontoza kronično in največkrat neboleče dogajanje, se kost leta ali celo desetletja počasi topi. Ko pa je je tako malo, da zobje nimajo več opore, se ti razmajejo in izpadejo. Naloga zobozdravnika in ustnega higienika je, da redno preverja stanje dlesni. Vsake nekaj let pa je priporočljivo narediti meritve obzobnih tkiv. S takimi meritvami lahko čez leta spremljamo spremembe obzobnih tkiv. Dejavnikov za povečano vnetje dlesni je veliko, zato moramo biti nanje pozorni in pacienta podučiti o nevarnostih. Mednje sodijo: slaba ustna higiena, kajenje, zobni kamen, znižana imunska odpornost, nekatere dedne bolezni, prehrana ...).
Rešitev - Preventivni pregled pri ustnem higieniku >>

Odmik dlesni
Dlesen je oprta na kost, ki se nahaja pod njo in na zobe. Odmik od prvotnega položaja lahko nastane hitro ali postopoma. Hiter odmik je navadno povezan z nalaganjem trdih in mehkih zobnih oblog, ki "odrinejo" dlesen stran. Tak odmik je do določene mere reverzibilen in s pravočasnim čiščenjem zobnega kamna lahko problem rešimo. Hiter odmik dlesni je povezan tudi s travmatičnimi dogodki, ko dlesen s ščetko ali med hranjenem poškodujemo. Ta odmik se večinoma povrne v prvotno stanje. 
Med razloge za počasen odmik dlesni pa prištevamo kronični parodontitis, kjer se zaradi topljenja kosti in nižanje podpore dlesni, pogreza tudi ta. Zobje imajo tako vedno daljši videz. Drugi razlogi so še neustrezni deli protez, ki ob zobeh pritiskajo na dlesen, deli zobnih aparatov, nakit v ustih (pearcing). Ne nazadnje je dobro vedeti tudi to, da se po zdravljenju parodontoze, največkrat že po najpreprostejših posegih (čiščenje kamna, luščenju in glajenju korenin) zaradi uplahnitve vnetne nabreklosti, dlesen malo odmakne. Pri operativnih posegih (reženjskih operacijah) je ta odmik včasih tudi nekaj milimetrov.
Rešitev - Preventivni pregled pri ustnem higieniku >>
 
Boleče dlesni
Dlesni bolijo zaradi vnetja. Vnetje ima pri človeku največkrat tri znake - bolečino, rdečino in oteklino. Zmotno je prepričanje, da moramo boleče dlesni pustiti čim bolj pri miru in jih ne ščetkati, da se umirijo. Žal s tem dejanjem ne odstranimo vzroka, za vnetje in bolečino, s čimer se stanje samo še poslabša. Če so boleče dlesni lokalno, je lahko vzrok tudi afta, poškodba dlesni, virusno ali avtoimuno vnetje ter rakave spremembe. V vsakem primeru je bolečina opozorilo telesa, da nekaj ni v redu, zato je smiselno, če po nekaj dneh bolečina kljub ustrezni ustni higieni ne popusti, obiskati zobozdravnika. Če ste naročeni pri ustnem higieniku lahko kar nekaj težav prepozna tudi on, ter jih, če so vzrok trde in mehke zobne obloge, tudi odstrani.
Rešitev - Preventivni pregled pri ustnem higieniku >>

"Daljši zobje"
Zobje se zaradi odmika dlesni optično daljšajo oziroma je vidnega vedno več zoba, ker je vedno manj zasidran v kosti. Težav pri "daljšanju zob" zob in odmiku dlesni je več. Prvi je zagotovo estetika, ker spremeni identiteto človeka. Drugi je moteče nabiranje hrane v medzobnih prostorih, ki se izrazito povečajo, zato je nujno izdatno nitkanje in ščetkanje z medzobno ščetko. Ker so "podaljšani zobje" manj zasidrani v kosti, se nemalokrat majejo in premikajo naprej in vstran. Pacienti nemalokrat pravijo, da so se jim zobje premaknili naenkrat in da so sedaj kot da bi jih s “fračo nastreljal”. Reševanje teh težav je zelo zahtevno in pacientom neredko zobozdravnik ne more ponuditi hitre ali optimalne rešitve.
Rešitev - Preventivni pregled pri ustnem higieniku >>
 
Gnojni izcedek iz dlesni
Zaradi poglobljenih obzobnih žepkov se v teh prostorih nabirajo hrana, plak in zobni kamen, ki jih ne moremo učinkovito odstraniti. Vnetje je v takem primeru lahko obsežno do te mere, da se pojavi gnojni izcedek. Pri bolniku s kronično obliko parodontoze, kjer so žepki poglobljeni 5 ali več milimetrov, je vnetna površina velika za dlan. Če bi nam iz dlani nenehno tekel gnoj, bi gotovo ukrepali, v ustih pa žal tega ne vidimo in se nam ne zdi tako pomembno. Seveda ima to za posledico izgubo zob.
Rešitev - Preventivni pregled pri ustnem higieniku >>
 
Poglobljeni žepki
Dlesen, ki leži na kosti se pripenja na zob v določeni višini. Zaradi parodontalne bolezni se kost pod dlesnijo topi, medtem ko nivo dlesni ne sledi nivoju kosti. Nivo pripoja dlesni na zob pa je zaradi vnetnih vplivov močno na udaru in izgublja višino. Žepek, ki je navadno ob zdravi dlesni globok 1-3 mm, se tako poglablja na 4 mm pri začetni do zmerni parodontozi in nad 5 mm pri že pri napredovali. Če je teh žepkov malo, pravimo, da so lokalizirani in zdravljenje je lažje ter z boljšo prognozo. Če je žepkov več oziroma so skoraj povsod, takemu stanju pravimo generalizirano vnetje (parodontitis chronica generalisata). Z meritvami žepkov lahko zobozdravnik ali ustni higienik natančno ugotovita stanje, določita diagnozo ter načrtujeta ustrezno zdravljenje.
Rešitev - Preventivni pregled pri ustnem higieniku >>

Otekle in pordele dlesni
Oteklina in rdečina sta poleg poleg bolečine najpogostejša znaka vnetja. Čeprav se na dlesni pojavita redkeje v takšni meri, da bi osebo to motilo, sta zelo pomembna, saj zobozdravniku ali ustnemu higieniku predstavljata enega ključnih podatkov, da je nekaj narobe. Ob padcu sistemske odpornosti ali drugih pridruženih negativnih dejavnikih, poleg parodontalne bolezni, se lahko oteklina ponekod poveča do te mere, da je oteženo žvečenje, možen pa je tudi gnojni izcedek. Stanje v takih primerih potrebuje takojšnjo profesionalno oskrbo in dolgoročen načrt obvladovanja in zdravljenja parodontalne bolezni, s čimer se preprečijo ireverzibilne poškodbe dlesni in kosti, v katerih so zasidrani zobje.
Rešitev - Preventivni pregled pri ustnem higieniku >>
 
Boleče žvečenje
Pri parodontalni bolezni se z leti "tihega" delovanja in počasnega nebolečega napredovanja prej kot slej pojavijo tudi težave. Vnetje dlesni je vedno hujše in površina sluznice je vse bolj občutljiva že na blažje dotike, tako da je lahko celo navadno ščetkanje ali žvečenje hrane izziv. 
Ko se kost stopi do te mere, da zobje niso več zasidrani in se začnejo majati, se ob vsakem grižljaju zob premakne iz svoje prvotne lege in to zaboli. Sile pri učinkovitem žvečenju segajo čez 100 kg, zato je jasno, da človek z napredovalo obliko parodontalne bolezni ne more ustrezno prežvečiti hrane in ima posredno težave s prebavo. 
Rešitev - Preventivni pregled pri ustnem higieniku >>
 
Izpadanje zob
Končno stanje parodontalne bolezni se kaže v izgubi enega ali več zob. Navadno so prvi, ki se omajejo do te mere, da jih je treba odstraniti, sprednji spodnji zobje (spodnji sekalci), sledijo jim zgornji in spodnji kočniki, nato pa propadejo še drugi. Pri izpadanju je značilen t. i. domino učinek, saj ko izpade prvi, morajo drugi prevzeti njegovo delo - na ostale se prenaša več sile, zato se kmalu omaje naslednji in tako dalje. Tako so ljudje velikokrat presenečeni, da desetletja niso imeli nikakršnih težav z zobmi, potem pa so jih naenkrat izgubili veliko ali vse. Da se to prepreči, je nujna zgodnja diagnostika. Zobozdravnik ali ustni higienik lahko s podrobnim pregledom ugotovi kakšno je vaše stanje dlesni in kako pravočasno preprečite parodontalno bolezen.
Rešitev - Preventivni pregled pri ustnem higieniku >>
 
Ljubljana
Ukmarjeva ulica 6
1000 Ljubljana
ljubljana@ensocenter.si
Kranj
Bleiweisova cesta 30
4000 Kranj
kranj@ensocenter.si
Spletko